Bahan
Utk lapisan bawah (hijau):
1 paket 55 g tpg HanQue
1 1/2 cawan gula
1 cawan santan
3 cawan air
5 biji sengkuang cina/ water chestnut (kat Wing Yip, ada dlm tin)- potong dadu kecil2 5 mm saiz
1 sudu besar esen pandan
Utk lapisan atas (putih):
1/2 cawan tepung jagung
2 cawan santan
2 cawan air
1 tsp garam
Cara:
1. Masukkan tepung HanQue, air, santan, gula, esen pandan ke dalam periuk dan kacau atas api sederhana sehingga pekat atau meletup-letup. Masukkan dalam cawan puding atau takungan daun pandan. Jangan lupa masukkan sengkuang cina yang telah didadu dahulu.
2. Masukkan santan, air, tepung jagung dan garam dan kacau atas api sederhana sehingga pekat. Tuangkan atas lapisan hijau tadi.
3. Sejukkan dalam peti ais hingga sejuk dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
tumpang curik resepi ye, terime kaseh
ReplyDelete