Recipe recon from http://www.sajionline.com.my/
10 ekor udang
3 labu bawang besar (hiris nipis)
6 ulas bawang putih
4 biji tomato (cincang)
6 biji buah pelaga
1 sudu besar jintan manis
8 kuntum bunga cengkih
1 sudu besar garam
1/2 kecil besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk buah pala
1 sudu kecil serbuk buah keras
2 tangkai cili hijau
1 biji lemon (perah)
1/2 cawan minyak
Saffron
5 cawan beras basmati
1 cawan yogurt
2 keping daun bay
4 cm halia
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/4 cawan minyak sapi
CARA MENYEDIAKAN:
1) Panaskan minyak dalam periuk,tumis bawang besar hingga naik bau dan
kuning, angkat dan ketepikan.
2) Masukkan udang dan biarkan separuh masak
3) Kisar yogurt,separuh daripada bawang goreng,halia dan bawang putih.
4) Kisar bahan tersebut halus dan tuangkan ke dalam periuk yang berisi ayam
5) Tumis hingga naik bau
6) Masukkan tomato, buah pelaga,cengkih, lada hitam, jintan manis,bay dan kulit
kayu manis.
7) Kemudian masukkan serbuk ketumbar dan garam
8) Biarkan tumisan dimasak selama setengah jam.
9) Setelah air udang kering, masukkan serbuk buah keras dan buah pala.Matikan api
10) Tanak nasi separuh masak bersama sedikit garam.Ketepikan.
11) Dalam periuk lain,ceduk tumisan ayam di dalam periuk, kemudian ceduk nasi
separuh masak tadi.Ulang hingga dapat 2 lapis nasi lauk dan 2 lapik nasi.
12) Setiap lapik hendaklah dituanglan perahan air limau, lebihan bawang goreng,
dan patahkan cili hijau.
13) Di lapisan terakhir tuangkan ¼ cawan minyak sapi, dan renjisan saffron.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment