Bahan
1 kg plain flour
- Ibu Roti Brand Mauripan 1 paket (11 gram)
- Gula Pasir 7 sudu besar
- Garam 1 sudu kecil
- Susu Tepung or fresh milk 1 cawan
- Marjerin 1 cawan
- Telur 2 biji
- Serbuk Penaik / Baking Powder 1 sudu kecil
- Air secukupnya
Cara Memasak
- Isikan ¾ gelas air suam dicampur dengan 1 sudu kecil susu tepung atau gula pasir dan 1 paket yis Mauripan dan dikacau hingga rata. Biar 10 min atau hingga buihnya mengembang naik ke bibir gelas.
- Masukkan tepung gandum, gula pasir, garam halus, susu tepung, marjerin, telur, serbuk penaik dan air ibu roti tadi ke dalam besen kecil.
- Uli adunan tersebut dengan dituangkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan hingga menjadi doh selama kira-kira 10 min till tak lekat pada tangan.
- Tutup besen dengan kain dan letakkan pada tempat yang hangat supaya ia dapat mengembang dengan cepat dan sempurna. Biar selama kira-kira 1 jam or till the size doubles.
- Ambil doh yang telah kembang tersebut dan uli sekali lagi kira-kira 5 minit utk keluarkan udara.
- Leperkan doh kira-kira berketebalan 5 mm dan cetak dengan pencetak donut.
- Biarkan doh yang telah dicetak itu kira-kira 30~60 minit.
- Doh yang telah sedia untuk digoreng akan kelihatan telah mengembang dari bentuk asalnya.
- Goreng doh dengan minyak masak yang telah cukup panas. Goreng kira-kira 3~5 minit hingga warna bertukar jadi kuning kecoklatan. Jaga api jgn terlalu besar sebab donut ni cepat kuning.
- Biarkan sejuk sedikit, baru golek dlm gula halus.
No comments:
Post a Comment