Sunday, 10 July 2011

Doughnut ala Carboot

Bahan

1 kg plain flour

  • Ibu Roti Brand Mauripan 1 paket (11 gram)
  • Gula Pasir 7 sudu besar
  • Garam 1 sudu kecil
  • Susu Tepung or fresh milk 1 cawan
  • Marjerin 1 cawan
  • Telur 2 biji
  • Serbuk Penaik / Baking Powder 1 sudu kecil
  • Air secukupnya

Cara Memasak

  1. Isikan ¾ gelas air suam dicampur dengan 1 sudu kecil susu tepung atau gula pasir dan 1 paket yis Mauripan dan dikacau hingga rata. Biar 10 min atau hingga buihnya mengembang naik ke bibir gelas.
  2. Masukkan tepung gandum, gula pasir, garam halus, susu tepung, marjerin, telur, serbuk penaik dan air ibu roti tadi ke dalam besen kecil.
  3. Uli adunan tersebut dengan dituangkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan hingga menjadi doh selama kira-kira 10 min till tak lekat pada tangan.
  4. Tutup besen dengan kain dan letakkan pada tempat yang hangat supaya ia dapat mengembang dengan cepat dan sempurna. Biar selama kira-kira 1 jam or till the size doubles.
  5. Ambil doh yang telah kembang tersebut dan uli sekali lagi kira-kira 5 minit utk keluarkan udara.
  6. Leperkan doh kira-kira berketebalan 5 mm dan cetak dengan pencetak donut.
  7. Biarkan doh yang telah dicetak itu kira-kira 30~60 minit.
  8. Doh yang telah sedia untuk digoreng akan kelihatan telah mengembang dari bentuk asalnya.
  9. Goreng doh dengan minyak masak yang telah cukup panas. Goreng kira-kira 3~5 minit hingga warna bertukar jadi kuning kecoklatan. Jaga api jgn terlalu besar sebab donut ni cepat kuning.
  10. Biarkan sejuk sedikit, baru golek dlm gula halus.

No comments:

Post a Comment